TAKAS ANALİZİ EĞİTİMİ

Takas analizini bir çoğunuz duymuşsunuzdur ama uzun yıllar hisse senedi piyasasında  işlem  yapan yatırımcıların bile bir çoğu takas analizleri nasıl yapılacağını bilmezler.Bunun en büyük sebeplerinden birisi gerçekten çok karmaşık olmasıdır. Tahtanın sahibinin hangi aracı kurumda işlem yaptığını yakalamaya çalışmak zorlu bir süreç olsa da imkansız değildir. Özellikle kağıtlar belli bir aracı kurumda toplanmışsa bunu takaslarda çok rahatlıkla anlayabiliyoruz fakat ya spekülatör birden fazla aracı kurum kullanıyorsa? Sürekli virman yaparak yatırımcıları atlatıyorsa? işte tüm bu soruların cevabını bugünkü takas analizi eğitimimde sizlere anlatıcam.

TAKAS ANALİZİ NASIL YAPILIR 

1-Kaliteli alım, senet değişim oranı  % bazında olmak üzere aniden arttıran alımlardır. Takas oranı ne olursa olsun. Yani takas payı 1 olanda 0.3 olanda 20 olanda alımı katlamış olmalı ki alım kaliteli olsun. Ancak aniden %10 -20 lik alım yapılırsa bu uzun vadeli yatırıma girecektir. Önemli olan daha kısa vadeli operasyonel hareketleri yakalamaktır.

2-Çoğu zaman gerçek alımlarilk beşe giren aracılarda görülmez.Alımlar değişik kurumlara dağıtılırki ilk beşe giripte göze batmasın.Özellikle sıfırdan pozisyon açan veya payı %1'in altında iken alım yapan (alım yapanın hangi aracı kurum olduğu ve senedin grafiğide önemlidir.) ve alımın yüzdesel değişimle ifadesi lot sayısının katlanmasını anlatıyor ise alım olumludur. Yoksa elinde %30 u bulunan aracı kurum daha nasıl katlayabilirki senet sayısını...Ancak başka bir aracıdan girip  lot sayısında katlama yapabilir.

3-Bazende senette alım varmış gibi göstermek alıcı çekmek için %20 lik vs alımlar yapılır ancak bu son anların başlarını ifade eder. %10 dan sonra taban günleri başlar. Veya alımların nedeni satışları karşılamaktır.

4-Senedin  ilk 10 aracısına veya sadece son hafta takas değişimlerine bakmak asla yeterli değildir ancak fikir verir. Senedin son bir ayda kimler tarafından kaç farklı aracı kurumca toplandığını (zira nekadar çok aracıdan taze para girişi görülürse o kadar iyidir.),taze para girişi olup olmadığını incelemek,irdelemek ve yorumlamak gerekir. Bu arada grafiğe bakmakta çok faydalı olacaktır.

5- Yabancıların en çok işlem ve alım yaptıkları senetlerin son bir aylık takas değişimlerine bakılmalıdır. Ayrıca izlenmekte olan kurumlar bazındaki değişim  görülen  senetlerinde yine hisse bazında son bir aylık değişimi incelenmelidir. Son olarakta zirvesine yakın hisseler  mutlaka izlenmeli ancak doğru yorumlanmalıdır.





6- Bir senedin bağlı olduğu kurumdan alım yapılırsa helede yüklü alım senedi mutlaka izle. Örneğin;
Yapı kredi - Yapı kredi Yatırım , Sahol  - Ak Yatırım gibi  vs.

7-Alımlar bir kaç değişik  aracı kurumdan gelirken satıcı olarak genelde iş bankası,garanti yatırım, ak yatırım gibi elinde yüksek oranda senet bulunan aracılardan geliyorsa  senet olumludur.( Grafiğinede bakın)


8-Eğer senedin günlük işlem miktarı senedi toplayan aktif kurumların elindeki miktardan düşükse bu onların kısa sürede maldan çıkamayacaklarını ve senedi iyi yükselteceklerini gösterir. Yok eğer günlük işlem lot olarak fazla ise  ve senette bir yere gitmiyorsa olumsuz olarak en küçük karda bile dağıtım olma ihtimali yüksektir. Senedi aktif  olarak toplayan kurum veya kurumların bire günde satamayacağı kadar az işlem gören senetler tercih edilmesi kazanç olarak diğer senetlerden iyidir.

9- Bir alıcı sürekli alım yapmasına rağmen senette satış baskısı devam ediyor ise ve senetteki yatırımcı uzun vadeci değilse yani kısa operasyon amacıyla senede girmişse  ve götüremiyorsa satışa geçme ihtimali  çok yüksektir.

10-Eğer senet yükselen dip yapmışsa ,ve takasıda olumlu ise yani ilk çıkışta senedi kaldıran aracı kurum veya kurumlar (kurum sayısı birden fazla ise daha da olumlu) satış yapmamış ise (hatta alıma devam etmişler ise) senet mutlaka alınmalıdır.

11-Takasın dağınık görünmesi spekülatör için daha iyidir. Dikkat çekmeden hareketini yapar. Mal satar, mal toplar vs... Bu yüzden senetlerde takas payından çok katlanarak artmış alımlara  ve taze para girişine dikkat  etmek gerekir.

12-Yapılan satışları veya satışlarla beraber belirgin olarak daha fazla miktarda hisse senedi bir veya bir kaç aracı kurum tarafından toplanıyorsa senette operasyon hazırlığı var demektir.

13-Olumsuz bir haber yoksa ve kuvvetli yada belirgin  satıcı olmadığı halde tüm satışları karşılayan veya tek başına yüklü alım yapılan senetlere dikkat edilmeli.



14-Eğer bir  senette o gün için takasın %3 ünden fazla alım yapan kurum daha sonraki günlerdede  alıma devam ediyor ve grafikte olumlu ise  senet alınmalı.

15- Özellikle bir yerine birkaç aracıdan kuvvetli alım gelmişse ve senet işlem görmemeye başlamışsa  al. Daralan bir yarı yol görüntüsünün ardından patlayan hacimle kopan senedin  takasında güçlü alımlar görülüyorsa senedi al.

16- Patlayan hacimden sonra hacim birden kayboluyorsa ve çıkışta yüklü senet alan aracılar mal satamayacak kadar az hacim olmuşsa senedi mutlaka al.

17-Takaslarda ilk beş aracı kurum önemli olmasına rağmen ASIL ÖNEMLİ OLAN kimlerin aldığı, kimlerin sattığıdır. Yoksa ilk beşi hiç değişmeden aylarca hatta yıllarca kalan senetler var. Bazı senetler az işlem görür ve çok az lotlarla bile tavan olabilirler. Dahada önemlisi ilk beşteki bir aracıda senet toplanmasına rağmen dikkat çekmemek için  değişik aracılardan azar  azar mal alınır ve ilk beşte bir şey gözükmez. Asıl önemli olan senede mevcut hareketleri yaptıranların hangi alıcı ve satıcılar olduğudur.


Bol Kazançlar

Saygılar.






















Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar