GÜNÜN ANALİZİ : FED'İN KARARI BORSAMIZI NASIL ETKİLER

Fed'in bilanço küçültme yapacağı uzun zamandır konuşulan bir konuydu ama 20.09.2017 tarihli Yellen'in konuşmasının piyasaları çok şiddetli sarsmasının en büyük nedeni son gelen kötü verilerdi. Son gelen makro verilerin bozuk olması ve enflasyonun istenilen seviyeye gelememesi global anlamda piyasalarda Fed'in şahin olamayacağı yani çok güvercin olamasa da ortada yumuşak konuşacağı bekleniyordu fakat Yellen, gümbür gümbür sıkı para polikasından açık  ve net şekilde ifadelerle açıkladı.
FED'İN SATIR BAŞLARI

1-İlk çeyrek ,10 milyar dolarlık varlık alımını azaltarak bilanço küçültmeye başlayacak.kademeli olarak 12 ayda 300 milyar dolar, ikinci 12 aylık periyod da 500 milyar dolarlık bilanço küçültmesi yapacak.

2-2017 de muhtemelen Aralık ayında faiz arttırımı yapılacak, 2018 de de 3 adet faiz arttırımı yapmayı planlıyor.

3-Amerikan ekonomisi toparlanıyor, enflasyon hedefi 2 ve üzeri olduğunun üstünü çizdi ama beklenen toparlanma olamadığını da söyledi.

4- Benim dikkatimi çeken en büyük unsur Yellen ,eğer ekonomide ciddi bir bozulma gerçekleşirse çok hızlı ve sert faiz indirimleri olabileceğini belirtti burada faiz indirimi kapısını da açık bıraktı.


FED KARARLARININ BORSA YA ETKİSİ NE OLUR

1-Fed gecesi eurusd ve altına oranla usdtry deki yükseliş aşırı agresif olmadı.Zaten piyasada beklenen senaryolardan birisi olduğu için çok hızlı bir fiyatlamaya girmez.
2- Bist teki yükselişler çıkış için fırsat olarak değerlendirilmeli



3-BIST100 -DOLAR ENDEKSİ makas grafiğinde görüldüğü gibi,makas direnci 110.363 ,makasın kesişim seviyesi 97.363 bu seviye çok önemli bir seviye olduğunu düşünüyorum.DOLAR ENDEKSİ Makas desteği 88.640 altında kaldığı sürece. Borsamızda yukarı yönlü sert ataklar yapabilir.
Orta vadede  beklentim 97.366 makas kesişiminde iki endeksin buluşması.

4-Merkez bankası , faiz arttırımlarına faiz arttırımı olarak karşılık verecektir eğer bu faiz arttırımları Fed ile paralel giderse. Sıcak parayı ülkemizde tutabiliriz. Olası faiz indirimleri usdtry yukarı fırlatır endekstede sert düşüş trendine  girilir.




Yorumlar

Popüler Yayınlar