KONFRUT GIDA TEMEL ANALİZİ

Bugünkü makalemde özellikle gıda ve içeçek sektöründe bir araştırma yaptım bunun ana sebebi enflasyonda gıda bazlı artışın devam etmesi ve beklentimin önümüzdeki süreçte de bir miktar daha yükseliş potansiyeli olmasından kaynaklı. Gıda ve içecek sektöründe temel değerleme oranlarına baktığımda Konfrut gıda  sektörde rakiplerine göre değerleme bazında ucuz kalmış firmalardan birisi özellikle bilançolarında son 5 yıla baktığımızda öz kaynaklarında düzenli büyüme mevcut.Faaliyetlerine  baktığımda brüt yurt içi ve yurt dışı satışlarındaki düzenli büyümede dikkattimi çeken hususlardan. Firmanın faaliyetlerine baktığımda satışlardan iadeler önemli gördüğüm bir veridir. Önceki dönemlerle kıyasladığımızda satışlardan iadelerde çok büyük bir düşüş var buda Konfrut gıdanın ürettiği mallardaki kaliteyi arttırdığı şeklinde yorumlayabiliriz.

Tablo-                                                                                           2016/6   16/9       16/12    17/3      17/6


Tablo 2 

Paylaşacağım değer analiz yöntemimi sektör ortalamasını baz alarak yapıcam. Bu analiz yöntemimde şirketin f/k ve Pd/dd oranlarını sektöre kıyaslayıp aynı sektörde işlem göre hisselere göre ne kadar pahalı yada ucuz olacağını görücez. Bunun yanında nakit akışlarınıda göz önünde bulundurucaz ve hesaplamamızda hepsinin ortalamasını alıcaz.

1- Şirket F/K oranı: 8.40 Sektör F/k: 14.2  Sektörüne göre olması gereken fiyat: 21.44

2-Şirket PD/DD oranı: 1.11 Sektör PD/DD:2.3 Sektörüne göre olması gereken fiyat: 24

3-Şirket Hisse başına nakit akışı: 1.75 Sektör Hisse başına nakit akışı: 1.21 pozitif

4- Şirket Fiyat /Satışlar : 1.80  Sektör Fiyat / Satışlar : 3.66  Aynı satış oranlarıyla sektörüne göre olması gereken fiyat:25.65

 Değerleme ortalaması : (21.44 + 24 +25.65) /3  = 23.69

Sektör ortalamasına göre şuan %86 ucuz.

Not: Şuan ki verilere göre yapılmış analiz de çıkan sonuç önümüzdeki dönemde  %86 yükseleceğine yada bu potansiyele sahip olduğunu göstermez!

YASAL UYARI ! : Sayfada paylaşılan bilgiler ve analiz çalışmaları ALIM- SATIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR. Paylaşımlara göre yapacağınız işlemlerden dolayı oluşabilecek muhtemel zararlardan sayfa yöneticisi sorumlu değildir !




Yorumlar

Popüler Yayınlar