BORSADA YATIRIMCI TARZLARI NELERDİR ?

                                BORSADA YATIRIMCI TARZLARI NELERDİR ?

Borsada işlem yapmadan önce nasıl bir tarza sahip olduğunuza karar vermeniz gerekmektedir. Sahip olduğunuz tarz da sizin kişilik özelliğiniz, yatırım vadeniz ve işlem yapacağınız para miktarı ile doğru orantılıdır.Borsada başarılı işlem yapabilmek için bir tarz sahibi olmanız ve kendi kişilik özelliğinizi çok iyi biliyor olmanız çok önemli. Akıllı  yatırımcı kendi tarzını bilen ve para kazanmayı sistemli hale getirebilmiş kişilerdir.Sizin de başarılı yatırımcı olabilmeniz için yatırım stilinizi oluştururken ben nasıl bir yatırımcıyım sorusunu kendinize sorabiliyor olmanız gerekir. 
           Uzun vadeli yatırımcılar; sağlam temel analiz yapabilme bilgi ve yetisine sahip ,sabırlı ve fiyat değişimlerinin yanında sabit temettü getirilerini de hedefleyen bir yatırım tarzına sahiptirler. Bu tarza sahip olabilmeniz için en azından orta seviyede finansal analiz yöntemlerini biliyor olmanız gerekmektedir. Uzun vadeli yatırımcılar genelde değer yatırımcılarıdır. Piyasanın ucuza değerlediği hisse senetlerini çok ucuz fiyatlardan alarak hesapladıkları gerçek değere kadar ellerinde tutmayı başarabilen kişilerdir. Bu bahsedildiği kadarda  kolay değildir. Uzun yıllar bir hisse senedini elinde tutabiliyor olmak çok ciddi bir sabır işidir ve gerçek anlamda bu sabrı gösterebilen yatırımcı sayısı da çok azdır. Uzun vadeli yatırımın kendi hazırladığım basit bir formülü var: Doğru Değerleme + Sabır = Yüksek Kazanç ( KAR). Uzun vadeli yatırımcı tarzına sahip olabilmek için finansal analiz yöntemlerini asgari düzeyde bilmek, uzun vadeli bir bakış açısına sahip olmak, sabırlı ve sakin bir kişilik özelliğine sahip olmanız gerekmektedir. Bu tarzda verebileceğimiz en başarılı yatırımcı örnekleri : Warren Buffet, Peter Lynch , John Templaton dır. Orta ve kısa vadeli yatırımcılarda (Spekülatör) kısa vadeli fiyat hareketlerinden minumum sürede maksimum kazanç elde etmeye çalışan kişiler olarak tanımlıyorum. Bu yatırım felsefesinin temelini oluşturan etken ; hisse senedinin geçmiş fiyat verilerinden yola çıkarak gelecekte oluşabilecek fiyatı tahmin edebilmektir. Spekülatörler genellikle grafik analizi , hacim analizi ve şirketlerden gelen bilgi akışını birleştirerek karma bir fiyat değerlemesi yaparlar. Türkiye de yerli yatırımcıların çoğu kısa ve orta vadeli yatırım stratejisi izler bunun en büyük sebebinin de finansal okur yazarlığın düşük olması, kısa zamanda büyük paralar kazanma hayali , genel olarak Türk insanın heyecanlı ,sabırsız bir yapıya sahip olması başlıca etkenler olduğunu düşünüyorum. Heyecanlı ve sabırsız bir karaktere sahipseniz kıza vadeli kazançlar yerine büyük kayıplar yaşamanız mümkündür. Başarılı spekülatörler duygularını piyasaya yansıtmayan sistemli teknik analiz yöntemlerine bağlı kalarak işlem yapabilen kişilerdir. Kısa vadeli yatırım stratejilerinde duygularınızı ve heyecanınızı bastırabilir, mekanik ve sistemli bir yönteme bağlı kalabilirseniz başarılı olma ihtimalinizi arttırmış olursunuz.. En başarılı kısa vadeli yatırımcılar ; George Soros, Ed Seykota, Paul Tudor Jones , 
           Doğru yatırımcı tarzına sahip olabilmek için yatırım sürenizi belirlemeli , kişiliğinizi ve yeteneklerinizi iyi tanımalısınız sonrasında doğru yatırım stratejileriyle büyük karlar elde edebilirsiniz. Unutmamanız gereken en önemli hususta herkes doktor, öğretmen,bilim adamı olamayacağı gibi başarılı yatırımcı ve analist olamaz. Eğer yetenekleriniz bu doğrultuda değilse şansınızı zorlamamalı bu işte proföyonel uzmanlardan destek almalısınız.

Yorumlar

Popüler Yayınlar