DESPEC ANALİZ // 03.02.2018

Merhaba yatırımcı dostlarım, endeksin %50 gittiği bir dönemde acaba sektör bazında hala ucuz kalmış senetler var mı diye merak ediyordum. Kelepir senet arayışımın neticesinde teknoloji sektöründen DESPEC firması dikkatimi çekti. Hem ülkemizde hem global anlamda borsalarda balon olduğunu düşünüyorum ve uzun vadeli yatırım perspektifi düşünebilmek için borsanın çok uygun seviyelerde olmadığı kanaatindeyim fakat genede yatırımcıların dikkatinden kaçan sektörde rakip firmalara göre daha düşük değerlenmiş senetler var  ve bundan sonrada olmaya devam edecektir.Endeks tarafındaki kafa karışıklığımı bir tarafa bırakırsam teknoloji senetleri içinde değerleme oranlarını beğendiğim ve bunun yanında  bilançosu da fena olmayan bir firma Despec ; ama genede sadece değerleme oranlarına göre bir firmayı analiz etmek ciddi anlamda risk unsuru oluşturabiliyor, buna ek olarak borçluluk durumu, favök oranları  yatırım yapılabilir seviyelerde mi ,bunu da detaylı şekilde tespit edilmesi gerekiyor.Tüm bu unsuları göz önünde bulundurarak sektör ortalamasına göre firmamızın hisse fiyatını diğer firmalarla kıyaslayacağım ve  ek olarakta şuan sektör ortalamasına göre olması gereken yaklaşık değeri tespit edeceğim.



Özellikle tabloda beğendiğim oranları kırmızı ile yuvarlak içine aldım.

DEĞERLEME

1- Sektör Ortalamasıyla  F/K Oranına Göre Olması Gereken Değer:

Despec Fk: 7,39

Sektör Ortalama Fk :25

Güncel fiyat:3,66 TL

Olması Gereken Fiyat :12,5 TL

2-Sektör Ortalamasıyla  PD/DD Oranına Göre Olması Gereken Değer:

Despec pd/dd : 1,57

Sektör Ortalama pd/dd :5,7

Güncel Fiyat: 3.66 TL

Olması Gereken Fiyat: 9,12 TL

3-Sektör Ortalamasıyla Ev/Ebidta Oranına Göre Senet Ucuz mu / Pahalı mı ?

Despec Ev/Ebidta değeri: 18

Sektör Ortalaması : 50

Not: Ev/Ebidta değerini analiz ederken referans alacağımız değerler (5-15) arasıdır. Uzun vadeli yatırım yapılabilitesi için bu değer ne kadar düşükse o kadar iyidir. Ev/Ebidta değeri - değerler kabul görmez.



Teknoloji hisselerinde Ev/Ebidta oranına göre en ucuz ve yatırım yapılabilitesi en iyi 3 senet tabloda yeşil ile belirtilmiştir.



Uzun Vadede Olması Gereken Nihai Hedef Fiyat

İskonto oranı = %96 ucuz
 Sektör ortalamasına göre şuan olması gereken değer:  (12,5+9,12)/2 = 7,20 TL




YASAL UYARI:

Sayfada paylaşılan bilgiler ve analiz çalışmaları kesinlikle ALIM- SATIM TAVSİYESİ    DEĞİLDİR. Paylaşımlara göre yapacağınız işlemlerden dolayı muhtemel oluşabilecek zararlardan sayfa yöneticisi sorumlu değildir !




















Yorumlar

Popüler Yayınlar