VİZE KRİZİNİN BORSAMIZA ETKİLERİ NASIL OLACAK? ALMALI MI SATMALI MI?

 


Türkiye'nin bir süredir Rusya ve İranla yakınlaşmasının etkileri sessizce Abd ve Türkiye arasında kopmalara neden olmaya başlamıştı, Abd konsolosluk çalışanının tutuklanması sonucunda gelen vize yasağı aslında uzun süredir var olan problemlerin dışa vurumu olduğunu söyleyebiliriz. İran,Rusya ve Türkiye'nin Irak ve Suriye de ortak hareket etmesi sonucunda Abd bölgede pasif konuma düştü. Ypg terör örgütü üzerinden Suriyede ki mevcudiyetini korumaya çalışıyor ama  buda sonuçsuz kalacağı artık gün gibi ortada.Bölgede git gide gücünü ve etkinliğini kaybeden Abd bunun faturasını elbette birilerine kesecekti ve bu faturanın bir kısmını vizeyle cezalandırarak Türkiyeye kesti asıl amaç dolaylı yoldan ekonomik anlamda Türkiye'ye darbe vurmaya çalışmaktı. Türkiyenin vereceği tepkilerde elbette çok önemli. Sonuç olarak vize  olayını sadece konsolosluk çalışanlarının tutuklanması değil aslında zincirleme Rusya-İran-Türkiye  bloğuna karşı alınmış bir sopa gösterme olarak algılıyorum.
   Türkiye daha sağ duyulu ve sakin bir duruş göstererek vize olayını en az ekonomik hasarla atlatabileceğimizi düşünüyorum. Eğer restleşmeler devam ederse elbette en büyük hasarı Borsamız ve Türk lirası alacaktır. Olabilecek 4 lirayı aşan usdtry paritesi sonucunda yeni faiz arttırımları gündeme gelebilir bununda borsamıza yeni bir satış dalgası getirme olasılığı da mevcut.Benim şahsi düşüncem bıçak sırtındaki ilişkileri zorlamayı iki ülkede istemeyecektir ama Türkiye'nin Kuzey Iraka yapabileceği askeri harekatlar yada ekonomik yaptırımlar Abd'nin Türkiyeye karşı farklı senaryolarla ekonomik anlamda  sarsmaya çalışabilir. En önemli soru bizi ekonomik anlamda nasıl sarsabilir? Bu soruya net cevap verebilmek güç fakat basit düşündüğümüzde ; vize yasağı , Türk firmalarına uygulayabileceği ambargolar, Avrupa birliği ülkleriyle birleşerek Türkiyeyi yalnızlaştırma politikası güdebilir ve bunu da yapacaktır.Ama Türkiye güçlü bir ülke büyüyen gelişen dinamik yapısıyla bundan çok daha zorlarını atlatmayı bilen bir millet olduğumuz için zorluklardan güçlenerek çıkacağımızı ümit ediyorum.


Taktikler

1- Vize krizi devamında yeni krizlere sebep olursa 99bin aşağı kırılması endeksi 96bin seviyerine çeker.
2- USDTRY deki 3.93 te bir çanak mevcut ve piyasa bu çanağı kapatmadan rahat etmeyecektir.
3- 3.93 yukarı kırması bizi 4 üzerine götürür 2018 sonu gibi 4.61 senaryom gerçekleşmiş olabilir.
4- Sular durulursa ve ilişkiler normale dönerse 105bin yukarı kırarsa 110bin seviyesi ve onunda yukarı kırması 125bin seviyelerine bizi götürür.Şahsi düşüncem, gerçekleşmesi çok zor bir senaryo.


YASAL UYARI: Sayfada paylaşılan bilgiler ve analiz çalışmaları ALIM- SATIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR. Paylaşımlara göre yapacağınız işlemlerden dolayı oluşabilecek muhtemel zararlardan sayfa yöneticisi sorumlu değildir !

 Not: Makaleden memnun kaldıysanız destek olma adına lütfen reklamlara tıklayınız.Teşekkürler.

Yorumlar

Popüler Yayınlar