BORSA BATIYORMU ? PİYASALAR ÇÖKERSE YOL HARİTASI NE OLMALI? BOLLİNGER +SAR STRATEJİSİ 27.09.2017

       Yeni bir makaleyle tekrardan merhaba değerli dostlar.Gündem çok hareketli piyasalar riskli , borsamız resmen  avrupadaki seçimler, Fed faiz arttırımı bilanço küçültmesi,güneydeki Kürt referandumu ile dört bir yanda kuşatılmış durumdayız. Küçük yatırımcılar  çaresiz , umutsuz bir şekilde terste kalan pozisyonlarının geri dönmesini dört gözle bekliyorlar. Bugünkü makalede kendimize yol haritası çizicez ve olabilecek durumlara karşı planlar oluşturucaz.
        Öncelikle daha önceki makalemde de belirttiğim üzere sert piyasa hareketleri genellikle tek bir sebepe bağlı çok sert düşüş göstermez, olaylar üst üste birikince malesef ağırlığına dayanamayan piyasada çöküyor. Aslında şuanki düşüş düzeltme hareketinde ziyade biriken olayların etkisiyle karlarını realize eden yabancı yatırımcının hikayesi. 70binlerde piyasada mallanmaya başlayan yabancı yatırımcı elbette bir vesile ile elindeki hisseleri devretmesi gerekiyordu işte şuan tamda bu devir teslim işlemlerini görüyoruz yani kısaca  SERVET TRANSFERİ OLUYOR YANİ SENETLER EL DEĞİŞTİRİYOR.Değişen senetler kötü bir olay değil borsanın doğasında olan bir durum biri alır biri satar herkes kazanamaz birileri kazanırken birileri kaybedecek ,diğerinin nakiti diğer kişiye geçecek.Yerli yatırımcının %90 kısa vadeci yani vur kaç stratejisi ile işlem yapıyor. Ama ters zamanda ava giderken avlanılıyor. Yaşanacak olanları gören Spk ve Borsa İstanbul aldığı karar doğrultusunda açığa satış işlemlerine kısıtlama getirdi yani aba altından sopa gösterdi. Demek istediği kötü günde kimse borsada vurgun yapamayacak. Kriz dönemlerinde alınabilecek mantıklı bir uygulama ki şuan sınırlarımızda yaşadığımız durum bir nevi siyasi kriz diyebiliriz. İyi güzel hoşta ne yapacağız , yol haritamız ne olmalı diye soruyorsunuz , kısaca önümüzdeki süreçte kendim şahsen uygulayacağım stratejimi sizlerle paylaşıyorum.

             OLABİLECEK SENARYOLAR

A PLANI - Barzani , Türkiye, İran , Irak yönetimi ile anlaşarak referandumdan sonra bağımsızlık ilan etmeyeceklerini üstüne basarak deklare eder.Durum normal seviyesine dönmeye başlar. Endeks 100bin seviyesine tutunur.Enflasyon %10 seviyesinin altına gelir, Ekim bilanço küçültme başlar ve ekim,kasım ayında gelen kötü verilerle Fed ,aralık ayı faiz arttırımını pas geçerse. Endeks tekrar 110 bin seviyelerine doğru hareketlenme yaşayabilir.

B PLANI - Barzani uzlaşmaya varmaz,Türkiye ekonomik yaptırımlara başlar bölge karışır, Irak yönetimi ile Kürtler arasında çatışmalar başlar, Türkiye ve İran da olaya müdahale olur, bölge arap saçına döner.Enflasyon %11 seviyesinin de üzerine çıkar. Amerikadan gelen olumlu ekonomik veriler doğrultusunda faiz arttırımı gelir ve Fed dahada şahin açıklamalar yapar. Ecn de sıkı para politikasına geçiş yapar. Türkiyede dış ticaret açığı artar. Borsa endeksi 92bin seviyelerine kadar geriler.Bu seviyelerde tutunarak bir süre yatayda devam etmeye çalışır.



 

       TATKTİKLER

1- 99.000-100.000 önemli bir direnç seviyesi bu seviyelerin aşağısına olabilecek haftalık bazlı kapanışlarda pozisyonlarda diretilmemeli.

2- Bollinger band + sar stratejimde bollinger alt 2.band yukarı kırmadıkça alımlar risklidir.

3-Dedikodu hisselerine girmeyin.

4-96.000 seviyesi dolar endeksi ve Bist kesişim noktası. Önemli bir seviye.





YASAL UYARI ! : Sayfada paylaşılan bilgiler ve analiz çalışmaları ALIM- SATIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR. Paylaşımlara göre yapacağınız işlemlerden dolayı oluşabilecek muhtemel zararlardan sayfa yöneticisi sorumlu değildir !


Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar